20.8.08

Jumpin' Jack Flash


Evo kako ste glasali na anketno pitanje Koja vam je najbolja pjesma Rolling Stonesa?
Jumpin' Jack Flash (26%)
Satisfaction (21%)
Sympathy For The Devil, Gimme Shelter (15%)
Brown Sugar (10%)
Honky Tonk Woman, It's Only Rock 'n' Roll, Little Red Rooster (5%)

Ukupno je bilo 19 glasova. Ostale pjesme nisu dobile glas.
Zahvaljujem svima koji su glasali.

Singl Jumpin' Jack Flash je produciran po dirigentskom palicom novog producenta Jimmy Millera. Zadržao se 11 vikenda na 1. mjestu u Engleskoj i 12 vikenda na 3. mjestu u Americi.

Bio je to jedan od najznačajnih singlova u njihovoj karijeri. Keithova gitara bila je naštimana u G štimu (način štimanja gitare), a to je pridonijelo jednom prekrasnom zvuku. Pjesma sa takvim soundom nije mogla da ne bude hit na svim radio stanicama. Keith je svirao gitaru i bass, Bill klavijature, Brian gitaru, Charlie bubnjeve a Jimmy Miller prateće vokale zajedno sa Mickom i Keithom. Prvi put pjesma je bila odsvirana (uživo) na NME Pollwinners concrtu 12. svibnja 1968.
Od tada pa do A Bigger Bang Tour (2007) Stonesi su je na svakoj turneji svirali. Jumpin' Jack Flash je ono što je spasilo Stonese od psihodelične glazbe na albumu Their Satanic Majesties Request godinu dana prije i vratilo rocku i bluesu. Ako je Satisfaction Stonese početno transformirala u jeftine blues imitatore, onda ih je Jumpin' Jack Flash otkrila u najopasnijem, vještom rock 'n' rollu nezaustavljive snage i potpune savršenosti. Razdobje popa bilo je gotovo za
Jaggera i Richardsa. Jumpin' Jack Flash bio je konačni glazbeni manifest Stonesovog novog zvuka i namjere, postavši standard za rock 'n' roll kao što su Hound Dog i Johnny B. Good napravili generaciju ranije. Richards je jednom izjavio: "Kada odsviram prvi rif u Jumpin' Jack Flash, nešto mi se okrene u želucu osjećaj izuzetnog veselja, očaravajuće nadljudski osjećaj. Eksplozija je najbolji mogući način da se opiše. Samo skačeš na taj rif i on svira tebe. To je osjećaj blizak nirvani". Jumpin' Jack Flash taj napad od 3:39 minuta predstavlja zvuk Stonesa i nedodirljivi je dokument u povijesti Rock glazbe.

Što su rekli Stonesi?
Ronnie Wood 2003: Kad je riječ o pjesmama s dobrim stihovima, volim pjesme poput Jumpin' Jack Flash, koje imaju ono nešto. Premda su rifovi jaki, još su jači vokali.

Keith Richards 2003: Mick i ja bili smo kod mene doma, u Engleskoj. Cijelu noć smo bili budni. Bilo je pola sedam. Mick je sijedio na kauču, a ja na fotelji. Odjednom se kraj prozora čulo odzvanjanje čizama. Mick je pitao što je to. Pogledao sam kroz prozor i rekao: To je Jack, Jumpin' Jack. Bio je to moj vrtlar, super tip, ali to je priča za sebe. Onda je blicnula (flash) zora i počeli smo raditi.

Mick Jagger Bill Wymanu za vrijeme snimanja: Naprijed tako!, ova pjesma je prekrasna. Nemoj je zaboraviti.

Što su pisale novine?
Daily Sketch: Stonesi su napravili korak unazad. Njihov novi singl vraća nas u eru Satisfactiona, skoro tri godine unazad. Dobrodošli!!

NME: Ovo je prava stvar!. Stonesi su sposobni od obične formule napraviti ovakvu pjesmu.

Melody Maker: Jako bitan singl za Stonese, koji će morati dokazati dali su još uvijek u prvom planu. Mislim da su pronašli singl za biti na prvom mjestu.

Nema komentara: