31.12.08

Američka turneja 1978.

1978. godine Stonesi su se odlučili ići na Američku turneju, bila je to najkraća turneja u povijesti benda. Turneja je trajala sedam sedmica a Stonesi su odradili 25 koncerta u 24 gradova. Sveukupno na turneji je bilo oko 767 000 posjetitelja. Stonesi su nastupali na stadionima ali i u malim dvoranama. Na J.F.K. stadionu (Philadelphia) bilo je prisutno 91 000 posjetitelja, a u maloj dvorani Warner Theatre (Washington) 2 000 posjetitelja. Za razliku od prijašnjih turneja Stonesi su se posvetili više samoj glazbi a manje scenskom nastupu i specijalnim efektima. Turneja je promovirala album Some Girls koji je izišao u prodaju tokom turneje, i završio na prvom mjestu Britanske i Američke top liste. Naravno na prvom mjestu našla se i singlica Miss You. Koncerti su često održavani usred dana bez rasvjete, taktika koju će Stonesi djelomično ponoviti tri godine kasnije na turneji Tattoo You. Stonesi su također otišli na turneju bez pratećeg benda koje su sačinjavali Bobby Keys, Billy Preston, Ollie Brown, Nicky Hopkins, Jim Price i ostali na prijašnjim turnejama. Bili su to samo pet Stonesa i njihova glazba plus Ian Stewart (piano) i bivši član Facesa Ian Mc Lagan na klavijaturama. Po riječima Ronnie Wooda bila je to glazbeno najbolja turneja u povijesti Stonesa. Na popisu pjesama koje su Stonesi svirali nalazilo se dosta pjesama sa novog albuma Some Girls, i popis pjesama se nije mnogo mijenjao tokom turneje. Stonesi su pretežno svirali ovim redom: Let It Rock/All Down The Line/Honky Tonk Women/Star Star/When The Whip Comes Down/Miss You/Beast Of Burden/Respectable/Far Away Eyes/
Love In Vain/Shattered/Tumbling Dice/Happy/Brown Sugar/Jumpin Jack Flash/Street Fighting Man. Stonesi su još na turneji odsvirali: Lies/Just My Imagination/Sweet Little Sixteen/Satisfaction i Hound Dog. Dan poslije Koncerta u Chicagu Stonesi zasvirali sa Muddy Watersom i Willie Dixonom u Queit Night Clubu, tom prilikom Ronnie Wood je svirao bass gitaru. Turneja koja e ličila više na šezdesete nego na sedamdesete, nakon zagrijavanja na koncertu pred 3 000 posjetitelja u Capitol Theatreu u Passaicu, u državi New Yersey, Rolling Stonesi su započeli turneju po Sjedinjenim Državama. Turneja je službeno otvorena na Floridi 10. 06. Stonesi nisu stigli ni do garderobe kad je policija uhitila čovjeka koji im je nosio drogu. Edmonds koji je bio zadužen da bude na usluzi Keith Richardsu tokom turneje svjedočio je uhićenju, požurio se ukloniti osobnu zalihu Richardsovog heroina i pištolj Magnum 375 koji je nosio radi zaštite. Srećom, ispostavilo se da je policija bila voljna primiti novčanu naknadu, doslovno prodajući dileru drogu koju su mu prethodno oduzeli. Koncert je prošao bez problema. Turneja je završila koncertom u Alameda Coliseumu (California). No nije sve baš išlo tako glatko. Kao i danas turneja je visila zbog Richardsovih problema s heroinom.

Krenimo ispočetka. U svibnju su Stonesi u tajnosti organizirali probe za turneju u Todd Roudgrenovom studiju Bearsville u Woodstocku, u državi New York. Prvi korak bio je oživljavanje i osposobljavanje Keith Richardsa. Richards je trebao stići prvi i za njega je bio zadužen Tom Edmonds, studijski snimatelj u Bearsvilleu. Stonesi su bili njegova najdraža grupa još od albuma Flowers iz 1967. godine. Richards je bio njegov najdraži gitarist. Kad se Richardsov Jaguar bež boje zaustavio ispred studija s Richardsom, Anitom Pallemberg i Jane Rose u njemu, shvatio je da njegova dužnost uključuje i nošenje svog polusvjesnog heroja uza stepenice do sobe iznad studija, gdje su Jagger i Richards odsjeli. U stvari, Richards je bio u takom lošem stanju da se Edmonds bojao da će umrijeti prije nego što ga polegne na krevet. Kako bi pomogao Richardsu da izdrži turneju, Jagger je želio nabaviti 400 tableta Dolophinea, sličnog metadonu, te je tražio pomoć John Phillipsa, koji je to proljeće proveo u njegovom stanu u New Yorku, u 72. ulici, svirajući i drogirajući se sa Richardsom, Jaggerom i Bobbyjem Kennedyjem mlađim. Međutim Richards je u Bearsvileu odabrao neprovjereni lijek koji je samostalno dozirao. Razlika je bila u tome što je Richardsova verzija terapije dozvoljavala je pušenje trave, šmrkanje kokaina i alkohola dok su receptori nastavljali s pulsiranjem. Prema knjizi Jerry Hall (Jaggerova bivša supruga) "Priče svisoka", Jagger se držao dalje od droge, ali je bio toliko zabrinut za svog najboljeg prijatelja Richardsa da su se njih dvoje posvetili brizi o Richardsu tokom većeg dijela tog mjeseca što su ga proveli u Woodstocku.

Jerry Hall: "Milijuni dolara ovisili su o tome. Čitava stvar mogla se raspasti da se Richards nije skinuo sa heroina. Mick voli Keitha, znate. Oni su poput bračnog para i jedan drugome su najdraži prijatelji. I Radi toga je Mick imao osjećaj kako treba pomoći Keithu. Keith se skinuo s heroina dok je bio kod nas u Woodstocku, upravo na našem kauču. Ne znam da li se Keith uopće toga sječa, ali nekoliko tjedana je jednostavno ležao tamo. Mick i ja smo ga hranili i presvlačili mu
odjeću.. Noću bi ga pokrivali dekom. Mora da mu je bilo jako bolno. Samo je spavao i spavao, čitavo vrijeme. Izgubio je puno kila i kad bi ustao, bio je jako slab. A onda se počeo oporavljati. Znate taj osjećaj kada imate dijete i promatrate kako raste?. Tako smo se mi osjećali: "Gledaj, on se kupa!" i "O, jesi li vidio što je napravio danas." Stvarno se oporavlja. A onda kad se počeo osjećati bolje, počeo se sve više ponašati macho. Njegov ego se vraćao i počeo je izlaziti i bacati noževe u drveće. Vratio se i njegov temperament, ali to nam nije smetalo jer je to bio dobar znak. Počeo se sunčati i trenirati, Mick je puno razgovarao s njim i bio je to simpatičan prizor. Promatranje kako se njegov prijatelj oporavlja navelo je Micka da zauvijek odbaci teške droge".

Keith Richards se na početku turneje 1978. godine držao dalje od heroina. "Odjednom sam postao voljan preuzeti svoje odgovornosti", prisjećao se "Pojavio bih se govoreći: OK, ja sam ovdje kako bih vam olakšao posao." Mislio sam kako radim uslugu Micku, ali on je to vidio kao borbu za kontrolu. U njegovoj glavi ja sam ga napustio, i otkud mi pravo sada misliti da mogu jednostavno nastaviti tamo gdje sam stao?. Njemu se to nije sviđalo. Naviknuo je da ima vrhovnu vlast. A kad sam se ja vratio, mislim da niti jedan od nas dvojice nije shvaćao posljedice toga". Richardsu je na turneji odjednom postalo jasno da je javnost Stonese poistovjećivala s Jaggerom. Jane Rose (menađer Richardsa) se sjeća kako je u Tempei, u Arizoni, Richardsu pokazala oglas na koje je pisalo: "Mick Jagger i grupa Rolling Stones."

Jane Rose: "Tjekom svih tih godina sa Stonesima, Keith je guran u pozadinu. Taj oglas je jako pogodio Keitha. U tom trenutku je shvatio da su Stonesi postala Mickova grupa, a tijekom vremena je postalo jasno da Mick želi da i ostane tako. Mick je bio jedina osoba koja nikad nije prestala vjerovati u Keitha. Posjećivao ga je redovito i jako se trudio Keith dobije sve što mu je potrebno da se oporavi, ali imam dojam kako Mick nije želio da se tako dobro oporavi."

Mišljenje kritike o prvim koncertima turneje 1978. godine nije bilo visoko. Raskol između Richardsa i Jaggera bio je vidljiv kilometrima. Turneja je završila profitom, tako da je financijski savjetnik Stonesa princ Rupert Loewenstein sjajio od zadovoljstva: "Brod Rolling Stonesa plovi vrlo sigurno. Sve je u najboljem redu. Da, da, idemo dalje, u 1987., 1991. i dalje".

Bill Wyman: Treba ići na turneje. Tamo se vidi koliko vrijedi jedan bend. Treba se vratiti na ulicu i provoditi se.

Keith Richards: Sve više osjećam razliku otkad sam prestao uzimati to smeće…Nema žurbe ja sam se uspio smiriti. Napravio sam ono što su htjeli i ono što sam ja htio u isto vrijeme. I posrnuo sam samo dva puta tijekom petnaest koncerata, ali sam nastavio svirati. To bi mogla biti neka vrsta rekorda.

Tom Edmonds (studijski snimatelj): Keith je uvijek bio spreman za akciju. Uvijek je bio napaljen i sretan što se nalazi u akciji. Bilo je to jednostavno ludo vrijeme, jedna velika jebena beskonačna zabava.

Bill Wyman: Ronnie Wood je doveo Keitha i mene u hotelsku sobu tijekom američke turneje 1978., Keith je ustrajao u mišljenju da ga ja nisam nikad volio, i to je bilo poput pomirbe dva klinca nakon tučnjave. "Nikad te nisam mrzio, Keith, odgovorio sam. "Sjećaš se kad si otišao živjeti u Švicarsku (radi liječenja od heroina), pisao sam ti pisma, a ti si mi odgovorio divnim pismom u kojem si stavio prešano cvijeće? Ti si bio taj koji se nije trudio oko našeg odnosa…"O, daj da odsad budemo frendovi", rekao je. I bili smo.

Što su novine pisale vezano za turneju?

Billboard: Nema što, ovo je sam Rock 'n' Roll.

Melody Maker: Jagger je dao sve od sebe, od seksa do nasilja. Ne pamtim Stonese ovakve još od Jazz festivala u Richmondu 1963. Ritam sekcija se nevjerojatno poboljšala i modernizirala.

Daily News:…Jagger je najveći rock pjevač današnjice, vulgaran individualac koji zna maziti svoju publiku. U 18 pjesama i 90 minuta satansko veličanstvo još uvijek znaju stimulirati masu ljudi kao nitko drugi.

Video

Just My Imagination (Live 1978)

Let It Rock (Live 1978.)

Honky Tonk Women (Live 1978.)

Beast Of Burden (Live 1978.)

All Down The Line (Live 1978.)

Nema komentara: