3.2.09

Love You Live & El Macambo

Love You Live bio je prvi dupli live album Stonesa, ujedno je bio i prvi live album sa Woodom u postavi. Album je odličan presjek onoga što se dešavalo na turneji tokom 1975. i 1976. godine. Iako je Europski dio turneje promovirao novi album Black And Blue, na Love You Live našla se samo pjesma Hot Stuff. Slušajući Love You Live može se primijetiti da dolaskom Ronnie Wooda Stonesi su se vratili starim načinom sviranja dviju gitara kao u ranim šezdesetima. Više nije bilo podjele između solo gitare i ritam gitare, nego su se gitare Wooda i Richardsa križale jedna sa drugom i pretvarale jedinstveni zvuk sa gomilom rifova. Richards je to nazvao "starim načinom pletenja". Upravo su tako Keith Richards i Brian Jones počeli svirati davne 1962. godine. imitirajući svoje Blues idole. Album donosi koncertne snimke sa koncerta u Parizu, Londonu, Los Angelesu i Torontu. Na albumu se nalaze klasici poput Honky Tonk Women, Symaphy For The Devil, Jumpin Jack Flash. Ali i pjesme koje do prije turneje nisu nikada svirali, poput It's Only Rock 'n' Roll, Fingerprint File i If You Can't Rock Me sve sa albuma It's Only Rock 'n' Roll, ili zaboravljene Get Off Of My Cloud i You Gotta Move. Omot je opet nacrtao legendarni Andy Warhol koji nije bio zadovoljan Jaggerovom naredbom da na slici bude ispisan velikim slovima ime benda i albuma. Album zauzima 3. mjestu u Britaniji i 5. mjestu u Americi. Naravno fali nam još šlag na torti. Album Love You Live donosi i nastup Stonesa u El Macambo klubu u Torontu. Pred petstotinjak vjernih fanova Stonesi su odsvirali dva koncerta 4. i 5. ožujka sa pjesmama koje ste do onda mogli samo sanjati. Odsvirali su Blues pjesme Little Red Rooster, Manish Boy, Worried Life Blues i prvi puta Worried Abaut You (koja će se 1981. naći na albumu Tattoo You), Regae pjesmu Luxury, potom Rock pjesme kao što su Dance Little Sister, Route 66, Around Around, Rip This Joint, gomilu pjesama sa zadnjeg albuma Black And Blue, među kojima i pjesmu Melody. Na Love You Live iz El Macamba su se na kraju našle pjesme Manish Boy, Little Red Rooster, Crackin Up i Around Around. Ovaj album sigurno može stajati rame uz rame sa prijašnjim po mnogima najboljim live albumom Stonesa (i općenito) Get Yer Ya-Ya's Out iz 1969. godine. Album Love You Live posvećen je audio inženjeru albuma Keith Harwoodu, koji je poginuo u saobračajnoj nesreći za vrijeme snimanja albuma.

Eddy Kramer (tonski snimatelj): Htjeli su na jednoj strani albuma Love You Live imati nastup iz kluba. Htjeli su zvuk i ugođaj iz kluba, koji se razlikovao od onoga na velikim stadionima. Na velikim stadionima izgubi se prisnost. Mislim da su to htjeli pokazati tim albumom.

Ollie Brown (prateći glazbenik Stonesa na turneji.): U El Macambu snimali smo album Love You Live. Kada smo izišli na binu, oko nas je stajala gomila ljudi. Sve je podsjećalo na nerede. Bio je to malen klub. Možda je mogao primiti 500 ljudi.

Ronnie Wood: Kako bi dodali još materijala na albumu Love You Live snimili smo koncerte u El Macambo klubu u Torontu. Još uvijek se sjećam odrezanih palmi na bini iza nas. Koncert je bio dosta konfuzan. Imali smo hrpu pjesama kojih smo se morali prisjetiti da bi ih uopće odsvirali, i ne vjerujem da smo imali definitivan popis do samog početka koncerta. Kada mi (danas) pokažu popis pjesama, čini mi se da je odabir bio savršen.
----------------------------------------------------------------------------------------
El Macambo
Iako je 1977. godine sudbina Stonesa visila oko tanke niti, neizvjesnost unutar Stonesa dodatno je podgrijala atmosfera oko nastupa (na Richardsov zahtjev) u El Macambo klubu kapaciteta petstotinjak posjetitelja. Stonesi su se odlučili da će dio dvaju koncerta snimiti za album Love You Live. Radilo se o mogućem posljednjem koncertu Stonesa, i posljednjem pojavljivanju Keith Richardsa ako ga osude na doživotni zatvor (ili na minimum od 7 godina) zbog posjedovanja heroina. Oba koncerta bila su nabijena ogromnim emocijama da bi to mogli biti posljednji nastupi Stonesa. Oba koncerta bila su odlična baš kao što Richards voli reći: "Stonesi su najbolji kada su pod najvećim pritiskom". Stonesi su došli na tonske probe u Torontu. No Keith se nije pojavio. Sve je bilo dogovoreno, htio je snimati album u malenom klubu, jer u klubu Stonesi zvuće najbolje. Napokon je sjeo u zrakoplov za Ameriku. Ušao je u WC u prvom razredu zrakoplova i nije izlazio tri sata. Naravno da je privukao pozornost. Kada je izišao, ubacio je žlicu u Anitinu torbicu, a nije joj rekao da ju je ubacio. Kada je ona prolazila kroz carinu, u torbici su joj našli žlicu sa heroinom. Keith i Anita napustili su zračnu luku, no tri dana poslije u Torontu kanadska policija je provela raciju u Richardsovoj sobi i našla ono što je tražila. Optužili su ga za trgovinom drogom. Doslovce je ugrozio cijeli život, sve do čega mu je bilo stalo i za što je živio. Unatoč Richardsovom sukobu sa zakonom, nastup u El Macambu održan je prema planu. Te stvorio još veći medijski cirkus. Među obožavateljima bila je i žena predsjednika kanadske vlade Margaret Trudeau. Novinari su je pratili do hotela Stonesa u Torontu, a slavlje se nastavilo u New Yorku. Izbio je međunarodni skandal koji je naravno išao Richardsu u prilog. Njen muž je na kanadskoj televiziji izjavio sljedeće: "Gospođa je otišla na Rock koncert. Zatim je otišla u New York baviti se fotografijom. Mislim da je se ne može okriviti da je razočarala Kanađane ili što je pao kanadski dolar." U međuvremenu Keith Richards nije mogao napustiti Toronto, a morao se vratiti u New York zbog snimanja albuma Love You Live. Činilo se da je u bezizlaznom položaju. Neočekivano je za mandata predsjednika Cartera Keith Richardsu i Aniti Pallemberg odobrena posebna medicinska viza. Otišli su u SAD na odvikavanje od heroina. Barem zasad Stonesi su mogli nastaviti svoj put.

Keith Richards: U Torontu sam stvarno bio rasturen. Amerikanci su mi odobrili medicinsku vizu da se mogu "skinuti". Taj čin me mnogo pogodio jer ne očekuješ da će ti jedna Vlada izići u susret.

Charlie Watts: Koncert u El Macambu je bila jedna od onih naših svirki u malom klubu. Obično budu svi uplašeni jer u klubu ima uvijek previše ljudi, sve postaje tjesnije, a mi obično imamo previše pojačan zvuk. Koncerta se ne sjećam, ali se sjećam da sam večerao sa Mickom i Miom Farrow, i da je Ronnie bio sa Margaret Trudeau. Sjećam se da je Mick došao trčeći do mene i vikao: "izađi, izađi, uhititi će nas!". Osjećao sam se kao govno zato što smo zbrisali ostavivši Keitha. Bilo je užasno. Uvijek se pitam zašto smo ga ostavili. Stvorila se totalna paranoja da bi mogao biti prisutan za vrijeme policijske racije. Nije to imalo veze sa mnom, ali sam shvatio da ima veza sa Keithom i Anitom. Užasno sam se osjećao zbog toga. Ian (Stewart) je ostao sa Keithom, i to ne mogu zaboraviti. On i Keith blokirani tamo snimili su nekoliko pjesama. Jednu vrhunsku verziju Confessin' The Blues i Run Rudolph Run. Njih dvoje sami.

El Macambo set-list 04. 03. 1977.
Route 66/Honky Tonk Women/Hand Of Fate/Fool To Cry/Crazy Mama/Crackin? Up/Around Around/Melody/Star Star/Worried About You/Let's Spend The Night Together/Little Red Rooster/Luxury/Brown Sugar/Jumpin Jack Flash.

El Macambo set-list 05. 03. 1977.
Honky Tonk Women/All Down The Line/Hand Of Fate/Route 66/Fool To Cry/Crazy Mama/Mannish Boy/Crackin' Up/Dance Little Sister/Around Around/Tumbling Dice/Happy/Hot Stuff/Star Star/ Worried About You/Let's Spend The Night Together/Worried Life Blues/It's Only Rock 'n' Roll/Rip This Joint/Little Red Rooster/Luxury/Brown Sugar/Jumpin' Jack Flash.

Video
Fool To Cry (Live Paris 1976)

Star Star (Live Los Angeles 1975)

Keith Richards uhićenje u Torontu 1977.


Happy (Live Paris 1976)


Wood, Jagger i Watts pičaju o albumu Love You Live (1977.)

You Gotta Move (Live Paris 1976)

Suđenje Keith Richardsu u Torontu 1978.

Nema komentara: