21.3.11

Smrt Briana Jonesa i dolazak Micka Taylora

1969 godina

04. 01. Nekoliko hotela u Sri Lanki (Šri Lanka) odbija ugostiti Briana Jonesa, optužujući ga da je „bitanga bez novca“. Brian Jones u razgovoru sa jednim novinarom, vadi hrpu novca iz novčanika, baca na stol i izjavljuje: „Ja nisa bitanga. Zarađujem za život i ne dozvoljavam nikome da me tretira kao građanina drugog reda“

08. 01. Zato što nisu htjeli zamijeniti odjeću, Jagger i Richards su izbačeni iz hotela Crillen u Peruu jer su neprikladno obučeni.

10. 02. u Olympic Sound Studios u Londonu Stonesi počinju sa radom na novom albumu. Pjesma na kojima Stones rade su: So Divine,And I Was A Country Boy,Gimme Shelter,Honky Tonk Women,Let It Bleed, Shine A Light, You Got The Silver, You Can't Always Get What You Want, Sister Morphine, Midnight Rambler, Love In Vain i French Gig.

17. 04./07. 07. U ovom periodu Stonesi nastavljaju raditi na novom albumu. Prvi put je sa Stonesima u studiju prisutan i Mick Taylor. Mick Taylor prvi put svira na pjesmama Country Honk i Jiving Sister Fanny. Stonesi rade i na pjesmama kao što su: Downtown Suzie, Honky Tonk Women, I Don't Know Why, I'm Going Down, Loving Cup, Monkey Man, Let It Bleed, Toss The Coin i mnoge druge.


14. 05. Stonesi rade audiciju za Micka Taylora, i sviraju Honky Tonk Women.

28. 05. Mick Jagger i Marianne Faithfull su uhićeni po optužnici za posjedovanje kanabisa u Mickovoj kući u Cheyne Walku, Chelsea. Pušteni su uz jamčevinu.

07. 06. Keith Richards preživljava prometnu nesreću blizu svoje kuće u Sussexu. Sedam mjeseci trudnoj Aniti Pallenberg pukla je ključna kost.

08. 06. Brian Jones je izbačen iz Stonesa. Vijest da nije više u Stonesima saopćio mu je Charlie Watts uz prisustvo Jaggera i Richardsa.

13. 06. Na tiskovnoj konferenciji u Hyde Parku, Stonesi predstavljaju Mick Taylora kao novog člana grupe.

16. 06. Stonesi na Wembley u The David Frost Show' izvode You Can't Always Get What You Want i Honky Tonk Women.

03. 07. Malo poslije ponoći Brian Jones utopio se u bazenu u svojoj kući u Hartfield Sussexu. Stonesi su obaviješteni u Olympic Sound studiju gdje su se spremali za tv nastup Top Of The Pops.

04. 07. Daily Mirror objavljuje da dvije bivše Jonesove djevojke Pat Andrews i Linda Lawrence,
sudskim putem namjeravaju zatražiti novac za izdržavanjem po jednog sina koje imaju sa pokojnim Brianom Jonesom.

04. 07. Objavljen singl Honky Tonk Women/ You Can't Always Get What You Want. Zuzima prvo mjesto singlova u Britaniji i Americi.


05. 07. Stonesi izvode besplatan koncert u Hyde Parku u Londonu koji posvećuju Brianu Jonesu. Ujedno to je i prvi koncert Stonesa sa Mickom Taylorom. Stonesi prvi put izvode pjesmu Loving Cup i I'm Yours And I'm Hers.


06. 07. Užasnuta što je u ogledalu vidjela lice Briana Jonesa umjesto svog, Marianne Faithfull uzima prekomjernu dozu tableta za spavanje. Brza liječnička intervencija spašava joj život.

10. 07. Bill Wyman i Charlie Watts prisutni su na pogrebu Brianu Jonesu. Jagger se nalazi u Australiju a Keith Richards se nije pojavio.

13. 07. Mick Jagger započinje snimanje filma Ned Kelly u Australiji.

26. 07. Ronnie Wood posljednji put nastupa sa The Jeff Beck Group.

12. 09./13. 09. Stonesi izdaju kompilaciju Through the Past, Darkly (Big Hits Vol. 2) u Britaniji i
Americi. Zauzima 1. mjesto na britanskoj i 2. mjesto na američkoj ljestvici.
14. 09. Stonesi najavljuju medijima da na jesen kreću na Američku turneju.

07. 10. Pedeset ljudi uhićeno je u Istočnom Berlinu kada je počela kružiti priča da će Rolling Stonesi nastupiti na krovu zgrade koja pripada multimilijuneru Axelu Springeru i koja gleda preko Berlinskog zida. Neredi su izbili kada je policija pokušala raščistiti kužvu.

17. 10./26. 10. Stonesi u Sunset Sound Studios u Los Angelesu privode kraju snimanje albuma Let It Bleed. Prisutna je i Merry Clayton koja sa Jaggerom pjeva u duetu pjesmu Gimme Shelter.


27. 10. Tiskovna konferencija Stonesa u Beverly Wilshire hotelu u Los Angelesu.

07. 11. Počinje Američka turneja koncertom u Fort Collins (Colorado). Turneja se završava 06. 12. tragičnim koncertom u Altamontu (California). Stonesi na turneji pretežno izvode pjesme: Jumping Jack Flash/Carol/Sympathy For The Devil/Stray Cat Blues/Midnight Rambler/Under My Thumb/Prodigal Son/Love In Vain/I'm Free/Little Queenie/Gimme Shelter/Satisfaction/Honky Tonk Women/Street Fighting Man.


08. 11. Stonesi na koncertu u Inglewood Forumu (Los Angeles) po prvi put izvode uživo pjesme Live With Me i You Gotta Move.

18. 11. Stonesi u Ed Sullivan Showu izvode pjesme Gimme Shelter, Love In Vain i Honky Tonk Women.


27. 11. Stonesi sviraju u Madison Square Gardenu (New York). Jimi Hendrix koji je slavio rođendan posjetio Stonese u back-stagu. Mick Jagger je nakon koncerta bio prisutan na tulumu koji je organizirao Jimi Hendrix.

02. 12./04. 12. Stonesi snimaju prve verzije pjesama You Gotta Move, Brown Sugar, Loving Cup i Wild Horses u Muscle Shoals Sound Studiju u Alabami. Stonesi ovom prigodom snimaju i jednu verziju pjesme Brown Sugar bez saksofona. Keith Richards na klaviru snima pjesme Say It’s Not You i Your Angel Steps Out Of Heaven.

05. 12. Objavljen album Let It Bleed. Album zauzima 1. mjesto u Britaniji i 3. mjesto u Americi.06. 12. Smrt i očaj su dočekali Stonese na besplatnom koncertu u Altamontu (California). Stonesi prvi put izvode Brown Sugar i The Sun Is Shining. Za vrijeme izvedbe Under My Thumb osamnaestogodišnjeg Meredith Huntera na smrt su izboli Hell's Angelsi. Gimme Shelter, dokumentarni film o koncertu objavljen je 1970 godine.


07. 12. Turneja je završena. Stonesi se vračaju u Englesku a Bill Wyman s Astrid Lundstrom odlazi u Švedsku.

08. 12. Anita Pallenberg, sada Richardsova djevojka, saopćila je Richardsu kako joj Britanske vlasti odbijaju produžiti vizu ako se ne uda. Keith Richards za medije izjavljuje: „ Odbijam se ženiti samo zato što neki birokrata misli da to moram uraditi. Radije ću napustiti Englesku i živjeti u inozemstvu.“


10. 12./18. 12. Stonesi u Olympic Sound Studiju u Londonu rade na novim pjesmama. Eric Clapton je također prisutan i snima sa Stonesima jednu verziju pjesme Brown Sugar.

14. 12. Koncert Londonskom Saville teatru. Stonesi izvode Jumping Jack Flash/Carol/Midnight Rambler/Little Queenie/Under My Thumb/Satisfaction/Honky Tonk Women i mnoge druge.

19. 12. Mick Jagger oslobođen optužbe za posjedovanje kanabisa.

Nema komentara: